Doorheen de jaren heb ik als jeugd- en familierecht advocaat ondervonden dat uit elkaar gaan ook anders kan. Waarom kiezen voor een aanslepende en dure procedure met een vonnis die in de praktijk niet (lang) werkt? In de rechtbank heeft elke ouder het gevoel te moeten vechten om te kunnen zeggen welke oplossing het best voor de kinderen past. Voor de kinderen of voor henzelf? Je staat er met getrokken wapens, wil je gelijk halen en je staat vooral mijlenver van een dialoog. En laat je kinderen net daar het meeste aan hebben.
Ik ben me meer en meer gaan inzetten om bemiddeling op de kaart te zetten: jullie begeleiden om samen naar een oplossing te zoeken en aan te passen waar nodig, afhankelijk van de tijd en de verandering die sowieso het leven kenmerkt en dus jullie ongetwijfeld ook als ouders. Het is als het ware een organisch proces op maat van de ouders en de kinderen dat net het tegenovergestelde is van een vonnis, dat toch meer een “momentopname” is.
In het bijzonder krijgt de stem van het kind bij mij een belangrijke plek. “Elk kind heeft recht op ouders die bemiddeling proberen.” Mijn logo verwijst dan ook naar de gemeenschappelijke verbinding die de ouders nog hebben, namelijk hun kind(eren). Elke driehoekje stelt een ouder voor en het gekleurde driehoekje weerspiegelt het kind (of de kinderen). Over hun belangen en wensen zal ik als bemiddelaar of Kindbehartiger waken. Samen gaan we het engagement aan. Elke bemiddeling is anders, elke persoon is anders en uniek.
Hou kinderen zoveel mogelijk buiten het juridisch proces, maar geef ze wél een stem. Die moet, ongeacht de leeftijd, een volwaardige plek krijgen in het scheidingsproces.
‘Niets is zo erg dan dat er over ons hoofd gepraat wordt’
(Emma, 9 jaar)
Door kindgesprekken te voeren wordt er binnen de scheiding ruimte gecreëerd voor de beleving en de behoeften van je kind. Zo voelen zij zich gehoord, zonder partij te kiezen, en zijn ze beschermd betrokken.
Ik wil graag een luisterend oor, een steunfiguur zijn voor kinderen en uitleggen wat er tijdens een scheiding gebeurt. Zo krijgen óók zij antwoorden op vragen waarmee ze zitten.
Alles wat gezegd wordt blijft vertrouwelijk, het kind beslist dat (bepaalde) informatie mag teruggeven worden naar de ouders, al dan niet in het bijzijn van hun bemiddelaar.
De vertrouwenspersoon van de stem van het kind kan ook het kind bijstaan tijdens het kindgesprek bij de rechter.
De vertrouwenspersoon van de stem van het kind doet een apart en vrij kort traject met het kind, zonder dat het een therapeutisch traject is. Niet elk kind heeft namelijk nood aan therapie en indien dit wel het geval is, kan er worden doorverwezen. Naast het vergroten van de betrokkenheid en het informeren van het kind, is het de bedoeling om hun leefwereld, noden en behoeften helpen in kaart te brengen.
Deze interventie is enkel gericht om te fungeren als steunfiguur van het kind en kan tegelijkertijd parallel lopen met een bemiddelingstraject voor de ouders en een eventueel hangende procedure voor de rechtbank.
93% van de communicatie gebeurt non-verbaal.
Wij ontmoeten kinderen, zowel als familiaal bemiddelaar als steunfiguur of vertrouwenspersoon van de stem van het kind. De ontmoeting is (vooral) gericht op het non-verbale. Dit gebeurt onder meer via de methodiek het mattenspel waar de kinderen non-verbaal hun leefwereld neerleggen.
Het Mattenspel is een systemisch spel voor kinderen in en na scheiding waarin gekeken wordt naar het sociaal netwerk van het kind en hoe kinderen dat ervaren. Het spel bestaat uit beeldend materiaal waarbij kinderen in beweging de elementen leggen. Het is toegankelijk en laagdrempelig, waardoor kinderen zich gauw veilig en op hun gemak voelen.
Sophie is begeleider en expert-trainer in het mattenspel, wat enkel gegeven mag worden door getrainde deskundigen.
Daarnaast zal er met het kind gewerkt worden met andere non-verbale speltechnieken en vaak op creatieve manieren (het huizenspel, het hartmodel…). Samen met Marjolein Bruinenberg van De Stem van het Kind uit Nederland en Pro Mediation worden steeds nieuwe spelmethodieken ontwikkeld.