Hoe scheiden zonder strijd? Op zoek naar professionele hulp en begeleiding om uit elkaar te gaan zonder de tussenkomst van een rechtbank? Hoe kinderen op de eerste plaats zetten, voor, in of na een scheiding? Hoe meningsverschillen of conflicten binnen het gezin of de familie opgelost krijgen?Advies nodig? Geef me een seintje!
Als mama van drie zonen weet ik als geen ander hoe het dagelijkse leven soms een ratrace kan zijn. Een goede communicatie tussen ouders én de kinderen is voor mij dan ook heel belangrijk, ook al lukt dat niet altijd. Soms eens stilstaan bij de dingen die gebeuren of de zaken eens relativeren, geven mij de drive om verder te gaan. Zo wil ik mensen enthousiast maken zodat ze zien wat er wél mogelijk is als we het samen in handen nemen.
Zoals jullie zelf wel lezen (en misschien zullen ondervinden) ben ik een vrouw met een missie om jullie te laten zien en te voelen – hoe moeilijk het ook soms is – dat het ook anders kan. Dit doen we met of zonder de andere ouder of in het kader van begeleiding. Ik sta open voor alle vragen en feedback, want uiteindelijk hebben we toch hetzelfde doel voor ogen, toch? Altijd welkom.
Een scheiding, een breuk is lastig. Of je er nog moet aan beginnen, middenin zit of al ze al jaren gepasseerd is. Het blijft zoeken en aanpassen hoe je er het best mee omgaat: voor jezelf én voor je kinderen. Voor de ene al wat moeilijker dan voor de andere en dat is normaal. Elke situatie is anders en verandert ook naar gelang de tijd. Denk maar aan een verhuis, een nieuwe partner, nog een kindje, een contactbreuk,… Iedereen gaat er ook telkens anders mee om.
Doorheen de jaren heb ik als jeugd- en familierecht advocaat ondervonden dat uit elkaar gaan ook anders kan. Waarom kiezen voor een aanslepende en dure procedure met een vonnis die in de praktijk niet (lang) werkt? In de rechtbank heeft elke ouder het gevoel te moeten vechten om te kunnen zeggen welke oplossing het best voor de kinderen past. Voor de kinderen of voor henzelf? Je staat er met getrokken wapens, wil je gelijk halen en je staat vooral mijlenver van een dialoog. En laat je kinderen net daar het meeste aan hebben.
Ik ben me meer en meer gaan inzetten om bemiddeling op de kaart te zetten: jullie begeleiden om samen naar een oplossing te zoeken en aan te passen waar nodig, afhankelijk van de tijd en de verandering die sowieso het leven kenmerkt en dus jullie ongetwijfeld ook als ouders. Het is als het ware een organisch proces op maat van de ouders en de kinderen dat net het tegenovergestelde is van een vonnis, dat toch meer een “momentopname” is.
In het bijzonder krijgt de stem van het kind bij mij een belangrijke plek. “Elk kind heeft recht op ouders die bemiddeling proberen.” Mijn logo verwijst dan ook naar de gemeenschappelijke verbinding die de ouders nog hebben, namelijk hun kind(eren). Elke driehoekje stelt een ouder voor en het gekleurde driehoekje weerspiegelt het kind (of de kinderen). Over hun belangen en wensen zal ik als bemiddelaar of Kindbehartiger waken. Samen gaan we het engagement aan. Elke bemiddeling is anders, elke persoon is anders en uniek.
Hou kinderen zoveel mogelijk buiten het juridisch proces, maar geef ze wél een stem. Die moet, ongeacht de leeftijd, een volwaardige plek krijgen in het scheidingsproces.
Daarom volgde ik, na mijn opleiding als jeugdadvocaat, een opleiding Kindbehartiger in Nederland. Door kindgesprekken te voeren wordt er binnen de scheiding ruimte gecreëerd voor de beleving en de behoeften van je kind. Zo voelen zij zich gehoord, zonder partij te kiezen, en kan ik beide ouders correct adviseren over de ontwikkeling van het kind en diens belangen.
Ik wil graag een luisterend oor, een steunfiguur zijn voor kinderen en uitleggen wat er tijdens een scheiding gebeurt. Zo krijgen óók zij antwoorden op vragen waarmee ze zitten.
Als ouder ben je natuurlijk rechtstreeks betrokken bij een scheiding. Maar voor een kind komt dat nieuws altijd anders en meestal ook hard binnen. En elk kind gaat er anders mee om. Herken je één van onderstaande situaties of vragen?
Krijg je één of meerdere signalen die je verontrusten, spreek er gerust even met mij over.
Hoe zou het zijn als je kind aanvoelt en merkt dat er iemand naar hem of haar luistert? Zonder dat er kanten gekozen worden, maar toch participerend in het scheidingsproces? Die steunpilaar, die vertrouwenspersoon, die stem… dat kan een Kindbehartiger voor jou en je kind betekenen.
De Kindbehartiger zorgt ervoor dat de stem van ieder kind (zonder leeftijdsgrenzen) gehoord wordt binnen het scheidingsproces. Het is een professional die kinderen met gescheiden ouders ondersteunt, naast het kind staat en helpt om zijn wensen en behoeften in kaart te brengen. Ook biedt de Kindbehartiger kinderen een luisterend oor, legt uit wat er tijdens een scheiding gebeurt en beantwoordt vragen die bij kinderen leven. De Kindbehartiger maakt een vertaalslag naar ouders van wat hun kind nodig heeft en adviseert over de ontwikkeling van kinderen en hun belangen. De Kindbehartiger heeft kennis over de juridische aspecten van scheiding en het Kinderrechtenverdrag, de hechting en ontwikkeling van kinderen, gesprekstechnieken die zijn afgestemd op verschillende leeftijden, het gebruik van (spel)methodieken en creatieve werkvormen en het herkennen van signalen van ouderonthechting.
Via de Kindbehartiger kunnen kinderen participeren in de scheidingszaak voor zover die hun belangen raakt. Tegelijkertijd wordt rekening gehouden met de kwetsbare positie waarin kinderen zich bevinden. Het is immers belangrijk kinderen zoveel mogelijk buiten het juridisch proces te houden, maar hun stem wél vanaf het begin een volwaardige plek te geven bij de afwikkeling van de scheiding.
#belangenbehartiger #vertrouwenspersoon #steunfiguur #onafhankelijk #adviseur #juridischekennis
De Kindbehartiger praat met het kind en vertolkt zijn of haar mening op een neutrale en deskundige manier, rekening houdend met de leeftijd en behoeften van het kind. De Kindbehartiger kent de (scheidings)problematiek, verzorgt ondersteuning, weet mogelijke interventies te benoemen en te adviseren, heeft kennis van het juridisch speelveld en bewaakt de eigen expertise. De Kindbehartiger weet wanneer er al dan niet moet worden doorverwezen, zodat steeds maatwerk ondersteuning kan worden geboden. De Kindbehartiger werkt hierbij veelvuldig samen met andere (sociale) professionals binnen zijn netwerk en houdt daarbij steeds de regie vanuit de positie van het kind. Deze werkwijze draagt ertoe bij dat de stem va het kind al vanaf het begin van de procedure gehoord wordt, zodat er eerder – en daardoor mogelijk preventief – hulpverlening kan worden ingezet en het kind zich sneller weer vrij kan bewegen tussen zijn ouders en overige belanghebbenden. Dit verkleint de kans op een voortslepend conflict, door onnodig lang procederen, dan wel de inzet van een onnodig hulpverleningstraject of de Jeugdrechtbank.
#ondersteuning #socialeprofessionals #kindaanhetroer
Met de tijdige inzet van een Kindbehartiger komen kinderen en hun ouders sneller op de juiste plek en is er minder kans op escalaties. Dit heeft een kostenbesparend effect voor de maatschappij en de ouders en draagt daarmee bij aan de kwaliteit en effectiviteit van het scheidingsproces, bekeken vanuit de positie van het kind. In opdracht van beide ouders of op vraag van de rechter, kan de mening van het kind, ongeacht de leeftijd, in een vroegtijdig stadium inzichtelijk worden gemaakt via de Kindbehartiger, iets dat ieder kind verdient.
#stemvanhetkind #kinderenopdeeersteplaats #communicatie #neutraliteit
In de podcast JOONAS, Jongeren en Ouders Ondersteunen NA Scheiding, willen psycholoog en psychotherapeut Vanessa Maes en ikzelf jou een houvast bieden in moeilijke tijden. We gaan in gesprek met deskundigen uit de hulpverlening, de justitiële wereld en mensen die in exact dezelfde situatie als jij zitten. Vind antwoorden op jouw vragen of ontdek hoe anderen omgaan met voor jou herkenbare situaties.