Bemiddeling als een soort levensstijl

Bemiddeling is zóveel meer dan samen een regeling overeenkomen. Bemiddeling is een grondhouding, een soort levensstijl. Het gaat om de attitude die je in het algemeen aanneemt om met moeilijke situaties om te gaan die op jouw pad terechtkomen. Al is het in het kader van een scheiding, een conflict met jouw broer, zus of (groot)ouders… Alles heeft te maken met hoe je er zelf mee omgaat en welk effect dit heeft op jouw omgeving en jezelf.

kantoor vanhemmens sophie

Soorten familiale bemiddeling: wanneer doe ik beroep op een familiaal bemiddelaar?

Er wordt wel eens gesproken over (echt)scheidingsbemiddeling, ouderschapsbemiddeling of gezinsbemiddeling. Wat is nu juist het verschil? En wanneer kan je nu eigenlijk terecht bij een familiaal bemiddelaar?

Parenting coordination of ouderschapscoördinatie: een stapje verder dan bemiddeling

Komen jullie er toch niet uit via familiale bemiddeling en hebben jullie al een ouderschapsplan of vonnis, maar wensen jullie niet opnieuw via de rechtbank te gaan? Dan kunnen jullie als ouders beroep doen op een parenting coordinator die steeds het belang van het kind voorop neemt.

Na bemiddelingstechnieken kan de parenting coordinator na toestemming van beide ouders een eventueel (bindend) advies verlenen (derdenbeslissing).

Deze interventie is mogelijk wanneer een oplossing gezocht wordt bij (kleine) wijzigingen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld discussies over de verblijfs-of vakantieregeling, een schoolkeuze of sportkeuze, een verhuizing, kleinere alimentatiegeschillen of incidentele geschillen zoals een verjaardag of feestdag. Voor wat betreft de juridische (definitieve) twistpunten blijft de rechtbank bevoegd. Meer info vind je hier terug.

Contacteer ons

Zit je met vragen over jouw persoonlijke situatie? Wil je met me overleggen of van gedachten wisselen? Contacteer me via dit formulier.