Bemiddeling is zóveel meer dan samen een regeling overeenkomen. Bemiddeling is een grondhouding, een soort levensstijl. Het gaat om de attitude die je in het algemeen aanneemt om met moeilijke situaties om te gaan die op jouw pad terechtkomen. Al is het in het kader van een scheiding, een conflict met jouw broer, zus of (groot)ouders… Alles heeft te maken met hoe je er zelf mee omgaat en welk effect dit heeft op jouw omgeving en jezelf.
Ook ouders die reeds een ouderschapsplan of vonnis hebben, of die in een gerechtelijke procedure zitten, kunnen een bemiddelingstraject aangaan. Met zo’n traject kunnen ze een eerder opgemaakte overeenkomst wijzigen of updaten. Of ze kunnen samen werken aan een verbeterde onderlinge communicatie. Het ene sluit het andere niet uit: een procedure en bemiddeling kunnen op die manier ‘parallel’ lopen.
Bij uitbreiding zijn ook grootouders welkom, nieuw samengestelde gezinnen en/of familiale bedrijven in het kader van familiale conflicten. Onder leiding van een familiaal bemiddelaar, al dan niet in co-bemiddeling met een bijkomende deskundige, worden zowel de juridische als psychologische aspecten mee opgenomen.
Komen jullie er toch niet uit via familiale bemiddeling en hebben jullie al een ouderschapsplan of vonnis, maar wensen jullie niet opnieuw via de rechtbank te gaan? Dan kunnen jullie als ouders beroep doen op een parenting coordinator die steeds het belang van het kind voorop neemt.
Na bemiddelingstechnieken kan de parenting coordinator na toestemming van beide ouders een eventueel (bindend) advies verlenen (derdenbeslissing).
Deze interventie is mogelijk wanneer een oplossing gezocht wordt bij (kleine) wijzigingen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld discussies over de verblijfs-of vakantieregeling, een schoolkeuze of sportkeuze, een verhuizing, kleinere alimentatiegeschillen of incidentele geschillen zoals een verjaardag of feestdag. Voor wat betreft de juridische (definitieve) twistpunten blijft de rechtbank bevoegd. Meer info vind je hier terug.